Les Fires de Manresa

Des de l’any 1981 i coincidint amb la festa cristiana de l’Ascensió, a Manresa se celebra l’Expobages. Atès que des del seu inici l’Expobages es feia al Palau Firal (encara que en els últims anys s’ha traslladat amb encert al centre de la ciutat) i a més d’establiments comercials la fira compta amb exposició de vehicles, hom podria pensar que una fira com aquesta té un origen ben modern. Però tanmateix, res més lluny de la realitat, ja que la celebració de la Fira de l’Ascensió a Manresa es remunta a l’any 1284.

Per altra banda, l’altra fira que celebra anualment la ciutat és la de Sant Andreu, que es fa coincidir amb el diumenge que caigui més a prop del 30 de novembre. Tal com passa amb la Fira de l’Ascensió, la Fira de Sant Andreu té un origen medieval: el seu inici data de l’any 1311.

A la baixa edat mitjana, només el monarca podia concedir el privilegi de la celebració d’una fira. A Manresa, la celebració d’un mercat setmanal està documentada des dels segle X-XI(1), però la presència d’una fira a qualsevol ciutat o vila era un esdeveniment molt més important, ja que les fires es poden considerar com el màxim exponent del comerç medieval. Al mercat, els habitants de la ciutat es podien abastir dels productes d’àmbit local o comarcal, però, en canvi, una fira suposava l’arribada de comerciants d’indrets més llunyans (de tot Catalunya i fins i tot de l’estranger) amb productes que habitualment no es trobaven a la contrada com ara sederies, bestiar, roba, eines, espècies, etc. Al mateix temps, la fira també suposava posar a la venda els excedents de producte local, que com veurem amb la Fira de Sant Andreu, era el vi. Per últim, la concessió del privilegi de fer fira suposava el reconeixement de la importància política, econòmica i geogràfica de la localitat que el rebia, i en conseqüència, que Manresa rebés el privilegi de fer dues fires amb menys de trenta anys de diferència posa de manifest la importància que havia adquirit la ciutat des de finals del segle XIII(2).

La fira de l’Ascensió

Segons consta en el Llibre Verd de Manresa, el document amb validesa jurídica on el Consell de la Ciutat feia anotar els privilegis més importants amb què el monarca havia anat distingint la ciutat gràcies al privilegi de Pere III durant la Cort de 1358, l’11 de gener de 1284 el rei Pere II el Gran donava el privilegi a Manresa per tal que s’hi pogués dur a terme una fira, que havia de durar vuit dies, i que havia de començar el dia de la Festa de l’Ascensió(3). Aquesta festa cristiana es celebra quaranta dies després del Diumenge de Pasqua i commemora l’ascensió al cel de Jesús després de la seva resurrecció. Sempre és un dijous i sol escaure’s al mes de maig. El fet que la fira més o menys sempre s’escaigui a mitja primavera segurament en va justificar la seva instauració.

La fira de Sant Andreu

El privilegi per a la celebració d’un retorn de fira, és a dir, una segona fira que havia de durar deu dies a partir de Sant Andreu, va ser atorgada pel rei Jaume II el Just a Barcelona el dia 26 d’agost de 1311. No cal dir que aquest privilegi també consta en el Llibre Verd i a més del rei, el document també fou rubricat per l’arquebisbe de Tarragona, Guillem de Rocabertí, així com el bisbe de València, Ramon Despont. Aquest fet s’explica perquè el privilegi fou concedit durant un acte tant important com la Cort General(4), a la qual Manresa tenia el dret d’enviar dos representants atès que formava part del braç reial. De fet, sabem que els dos representants de la ciutat a la Cort de 1311 foren Arnau Andreu i Ferrer Bernat, aquest últim en substitució de d’Arnau d’Om, que estava malalt(5).

Així mateix, a més de la instauració de la fira, el privilegi també contemplava la concessió de guiatge o protecció i salvaguarda reial per a tots els mercaders, traginers i assistents a la fira així com a les seves possessions i mercaderies, tant en els trajectes d’anada i tornada com durant l’estada a la ciutat. Aquest fet és important, ja que els mercaders i assistents, així com les transaccions comercials que fessin en el transcurs de la fira, quedaven sota l’empara directa del rei. Sens dubte, aquesta especial protecció era motivada per assegurar l’èxit de l’esdeveniment que, en afavorir una ciutat reial important del centre de Catalunya, també beneficiava indirectament el monarca(6).

Un altre aspecte important que convé destacar és l’elecció del 30 de novembre, dia de Sant Andreu, com a data per a l’inici de la fira. Abans de la construcció de la Sèquia, el canal que va permetre l’arribada de l’aigua del Llobregat a la ciutat de Manresa durant l’últim terç del segle XIV i l’extensió del regadiu al seu redós, la vinya tenia, juntament amb els cereals de secà, un pes importantíssim en el paisatge agrari de Manresa. Així doncs, la producció de vi al terme de Manresa era prou important com per produir un excedent que calia vendre, i a finals de novembre, el vi procedent de la verema de l’any ja estava disponible per a la seva comercialització. Amb tota seguretat, la necessitat de vendre l’excedent de vi justifica la tria del dia de Sant Andreu com a data d’arrancada de la fira(7).

El Llibre verd de Manresa

Fotografia de l’estat actual del Llibre Verd de la ciutat de Manresa. Era el llibre, amb validesa jurídica, on el Consell de la Ciutat feia anotar els privilegis reials més importants. La seva creació es deu al privilegi concedit pel rei Pere III l’any 1358. Entre molts altres privilegis, conté còpia del de creació de la Fira de l’Ascensió, de 1284, i del de la Fira de Sant Andreu, de 1311. Font: Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

BIBLIOGRAFIA

(1)            Marc Torras i Serra. Els privilegis concedits a Manresa durant la Cort de 1311. Revista Dovella nº 109. 2012

(2)            Ibídem

(3)            Fidel Fita i Colomer. Lo llibre vert de Manresa. Barcelona, 1880

(4)            Ibídem

(5)            Marc Torras i Serra. Els privilegis concedits a Manresa durant la Cort de 1311. Revista Dovella nº 109. 2012

(6)            Ibídem

(7)            Ibídem

Per conèixer tots els privilegis que conté el Llibre Verd de Manresa, cal consultar l’obra de Marc Torras i Serra El llibre verd de Manresa (1218-1902). Fundació Noguera. 1996

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s